Erfbelasting betalen

Erfbelasting betalen

Related Post

  • No related post.

Het overkomt iedereen een keer: een ouder overlijdt en daarmee komt het huis leeg te staan. Een goede optie is om het dan te verkopen maar als dit niet meteen lukt, komt er nog heel wat bij kijken. Erfbelasting bijvoorbeeld. Dit is een bedrag dat de nabestaanden op een reguliere basis dienen te betalen, omdat zij het ouderlijk huis nu (tijdelijk) in beheer hebben. Dit kan vaak oplopen tot duizenden euro’s, terwijl de woning verder geen inkomsten genereert. De kinderen moeten het dan hebben van hun inkomsten, die ze natuurlijk liever elders aan besteden. Wat moet u nu doen als u geen mogelijkheid ziet om deze belasting te betalen? Dat leest u hieronder.

Woning verkopen

Zoals gezegd overlijdt een ouder en de kinderen erven daarmee de woning. Als de overledene lang niet naar zijn of haar testament heeft gekeken of de estate planning slecht is geregeld, dan is een erfbelasting noodzakelijk. Het huis wordt daarna leeggehaald en in de verkoop gezet door de kinderen. Met de huidige huizenmarkt is het echter erg lastig om een huis te verkopen, waardoor het waarschijnlijk maanden of zelfs jaren al te koop staat. Ondertussen komt de Belastingdienst om de hoek kijken om de erfbelasting te innen, waardoor de schulden op blijven lopen. De erfbelasting kan zelfs oplopen tot 10% van de taxatiewaarde van de woning. Dit betekent dat over een waarde van 200.000 euro 20.000 euro belasting betaald moet worden. Dat is natuurlijk niet niks. Als de nabestaanden geluk hebben, had de overledene een overlijdensverzekering afgesloten, waardoor de verzekeraar nog een klein bedrag uitkeert. Dit dekt de kosten niet helemaal, maar kan zeker wel helpen om de schade te beperken.

Uitstel

Gelukkig is het wel een mogelijkheid om om uitstel te vragen. De Belastingdienst dient het te betalen bedrag binnen 8 maanden binnen te hebben. Als dit niet gebeurt, verschijnt de brief in de bus. Hierop kunt u aangeven dat u een verzoek op uitstel doet. Uiteraard is de Belastingdienst niet de minste en met de huidige huizenmarkt begrijpen zij ook dat het erg lastig is op dit moment om een woning te verkopen. Daarom gaan zij doorgaans wel in op het verzoek. Dit geldt alleen voor bedragen tot maximaal 50.000 euro. Hogere geldbedragen wil de Belastingdienst niet zomaar uitstellen. Zij zullen dan vragen om een onderpand, bijvoorbeeld een hypotheekrecht.

WOZ-waarde

Bij de aangifte van de erfbelasting is het noodzakelijk dat het desbetreffende adres getaxeerd wordt. Hierbij wordt de WOZ-waarde berekend. Bij het verkopen van het huis worden van deze waarde uiteraard de hypotheekschuld en overige schulden afgetrokken. Dit betekent wel dat u ook minder uitgekeerd krijgt, omdat de waarde van het huis lager is. Dat is wat de wet zegt, helaas. Meer informatie hierover is te vinden op directhuisverkopen.com.

Leave a Comment