Tips tegen inbraak

Er worden jaarlijks rond de 80 duizend inbraken gepleegd. Uit onderzoek van de politie blijkt dat bij 54% van deze gevallen de inbrekers gewoon via de deur binnenkomen. Met behulp van onderstaande inbraak preventie tips kunt u het inbrekers een stuk moeilijker maken.

Goed slot op de deuren

Een goed slot op de voordeur is een van de de eerste stappen die u moet nemen voor het beveiligen van uw woning. Er wordt jaarlijks bij één op de 32 woningen een poging tot inbraak gewaagd. Zo gaan veel gepensioneerden redelijk vaak op reis en maken ze korte tripjes. Hierdoor komt de woning vaker leeg te staan, wat voor de inwoners niet loont om een huis oppas aan te vragen. Bij meer dan de helft van de inbraken komen de inbrekers gewoon via de deur. Daarom is het dus goed om extra aandacht aan de beveiliging van uw buitendeuren te besteden. Als je een goede beveiligde deur hebt, gaan we uit van drie goede scharnieren. Een voordeur draait vaak naar binnen, waardoor de scharnieren aan de binnenkant zitten. Een extra beveiliging van de scharnieren is dan niet nodig, zitten de scharnieren aan de buitenkant, dan kan men deze ook beveiligen. Dat kan men de zogenaamde dievenklauwen. Wanneer de pennen makkelijk uit de scharnieren te slaan zijn, is dit voor de inbreker een goede manier om binnen te komen. Dievenklauwen zijn metalen pennen die uit de deur steken, die bij het sluiten precies in metalen kommen in het kozijn vallen.Bij de aankoop van de sloten kun je het beste voor een meerpuntsslot gaan met één of twee kwaliteitssterren, Hierbij draait u met een sleutel het slot op meerdere plaatsen in het slot. Hiervoor moeten er wel meerdere sluitkommen in het kozijn zitten.
Een goedkopere optie is door een goed hoofdslot te installeren met minimaal 2 sterren.

Licht in en rond woning

Zorg dat er een lamp met een bewegingssensor bij de voor/ en achterdeur zit. Een inbreker zoekt vaak beschutting en een donkere plek waar hij te werk kan gaan. Bij een lamp met bewegingssensor is er een hogere sociale controle, waardoor een inbreker sneller afschrikt. Ook het instellen van lampen met een timer is een goede manier om inbrekers tegen te gaan.