Inbrekers uit huis jagen

Als het ooit zover komt dat je een inbreker op heterdaad betrapt, weet jij dan de regels? Geweld gebruiken mag niet zomaar, ook al zit de inbreker fout. Of je een inbreker mag slaan hangt of van de rechtsbeginselen noodweer en noodweerexces. Noodweer zegt in feite dat je geweld mag gebruiken voor de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf. Verder moet je kiezen voor het minst ingrijpende middel om je te verdedigen. Indien je noodweer overschrijdt, zoals een inbreker natrappen, dan kan er beroep op noodweerexces worden gedaan.

Je wapenen tegen inbrekers mag in principe niet. Wie een inbreker in koelen bloede neerschiet, zal weinig begrip van de rechter krijgen. Maar een honkbalknuppel onder je bed? Dat kan het beroep op noodweer in de weg staan, omdat je zo risico op escalatie neemt. Waakhonden zijn in deze de grens, indien je met een bord de waarschuwing aangeeft.

Wanneer je een inbreker betrapt, mag je hem aanhouden, zonder onnodig geweld of wapens te gebruiken. Een inbreker aanhouden doe je door: “Halt, burgerarrest!” te roepen. Een inbreker achtervolgen mag ook, maar ook hier mag alleen noodzakelijk geweld gebruikt worden.

Leave a Comment